4 Mayıs 2014 Pazar

İsimlerinden Dolayı Cinsiyetlerini Yanlış Bildiğim Edebiyatçılar


Harper Lee'nin "Bülbülü Öldürmek" romanını yıllar önce üniversitede okurken, fakülte kütüphanesinden temin edip okumuştum. Bitirdiğimde "Adam hakikaten güzel roman yazmış" diye düşünmüştüm. Yıllar sonra okuduğum bir gazete haberindeki fotoğrafı sayesinde öğrendim ki, Harper Lee meğer bir bayanmış.


Elazığ'da veteriner teknisyenlik yaparken, edebiyat öğretmeni bir arkadaşımın ödünç verdiği bir kitapla tanıştım Rainer Maria Rilke şiirleriyle. Seçme şiirlerin derlendiği kitabı bitirdiğimde "Kadın muazzam şiirler yazmış" yorumunda bulunmuştum. Yıllar sonra bir ansiklopediye göz atarken Rainer Maria Rilke'nin fotoğrafına tesadüf edince, bu şairin kadın değil erkek olduğunu anlamıştım. İsmindeki çağrışım cinsiyet konusunda yanıltmıştı beni.   


İngeborg Bachmann'ın adına ve şiirlerine ilk kez bir edebiyat dergisinde tesadüf etmiştim gençlik yıllarımda. Adının bende uyandırdığı çağrışımla erkek sanmıştım. Yıllar sonra, cinsiyetinin kadın olduğunu öğrendim bu değerli şairin.


Nobel ödüllü yazar Toni Morrison'u da adı dolayısıyla erkek sanıyordum. Geçtiğimiz yıl televizyondaki bir edebiyat programını izlerken yazarın kadın olduğu gerçeğiyle yüzleştim.

******

BİRKAÇ TANE DE TÜRK EDEBİYATINDAKİ İSİMLERDEN ÖRNEK VEREYİM:

Bilge Karasu 
(Kadın sanıyordum, meğer erkekmiş)


Tezer Özlü 
(Erkek sanıyordum, meğer kadınmış)


Özge Dirik 
(Kadın sanıyordum, meğer erkekmiş)


Cahit Uçuk 
(Erkek sanıyordum, meğer kadınmış)


Şükran Kurdakul 
(Kadın sanıyordum, meğer erkekmiş)


Selçuk Baran 
(Erkek sanıyordum, meğer kadınmış)


Günel Altıntaş 
(Kadın sanıyordum, meğer erkekmiş)

2 yorum:

  1. Harper Lee'nin "Bülbülü Öldürmek" ben bu romanı yeni bitirdim ve erkek olduğunu sanmıştım ve şimdi burada kadın olduğunu öğrendim :))Bilge karasu'yu da kadın sanmıştım o da erkekmiş..:))
    Bilgilendirici post için tşkler...

    YanıtlaSil
  2. Üstad, bu konudaki en popüler olanları kaçırmışsın; Ece Ayhan ve Berna Moran!
    Saygılarımla...

    YanıtlaSil