2 Mart 2017 Perşembe

Polat Onat'tan Polisiye Roman / Yeni Çıkanlar Sitesi




Farklı türlerde eserler vermesiyle tanınan yazar Polat Onat, bu sefer bir polisiye romanla selamlıyor okurlarını. Klasik Hollywood polisiyelerindeki şablonları kimi zaman birebir uygulayan, kimi zaman klişeleri tersyüz eden bir anlayışla kaleme alınmış Ölümsüz Cümleler.
           
Kitabın genel üslubuna sinmiş bir ironiyi yansıtan, birbirinden ilginç karakterlerle tanışıyoruz. Yalnız, kitaptaki karakterlerin hiçbirinin ismi belirtilmemiş. Roman boyunca onların, Dedektif, Memur, Otopsi Doktoru, Garson Kız, Veteriner Hekim şeklinde vurgulanan meslekleriyle tanımlandığını ve isimlendirildiğini görüyoruz. Bu tercih, bir  sürü benzer ismin art arda sıralanması sonucu, okurda oluşması muhtemel kafa karışıklığını önlemesi bakımından faydalı olmuş.

Romandaki karakterlerin fiziksel tasvirlerinde de meşhur Hollywood aktör ve aktrislerinin isimlerinin kullanılması, daha canlı bir okuma serüveni ve daha renkli bir hayal gücü oluşmasını sağlıyor.

Olay örgüsünden kısaca bahsedersek, bir şehirde arka arkaya işlenen üç eğitimci cinayeti söz konusu. Cinayete kurban giden kişilerin mesleki yakınlığı nedeniyle kahramanımız olan Dedektif ve yardımcısı olan Memur, başta işlerinin kolay olacağını sanıyorlar. Ancak katilin kim olduğunu bulmak ve cinayetleri çözüme kavuşturmak hiç de sandıkları kadar basit olmuyor. Cinayetlerin ardındaki sır perdesini aralarken farklı ip uçlarının ışığında, çok farklı yönlere savruluyorlar.

Okurlar ise, bir yandan romandaki heyecanlı olayları kronolojik olarak takip ederken, bir yandan da, katilin kaleme aldığı gizemli şiirleri, felsefi notları, karanlık ruh dünyasını yansıtan hayat hakkındaki tuhaf değerlendirmelerini okuyorlar.


Polat Onat'ın kaleme aldığı 336 sayfalık bu benzersiz roman Kent Kitap etiketiyle raflardaki yerini aldı.





Hiç yorum yok:

Yorum Gönder