2 Ocak 2012 Pazartesi

İhtiyarın Vefatı Nedir?


Dergilerde şiir yayımlamamasına rağmen son zamanların dikkat çeken şairlerinden olmayı başaran 1979 doğumlu Polat Onat’ın ikinci kitabı “İhtiyarın Vefatı” Şiirden Yayınları tarafından okura sunuldu.

Günümüz şiirinde pek rastlanmayan bir tarzda, tematik bütünlüğü yansıtmaya çalışan bir anlayışla oluşturulan kitapta, şair “İhtiyarlık” ve “Ölüm” temalarını derinlemesine ele aldığı, her şiir başlığı tek kelimeden oluşan, 107 tane şiirine yer vermiş.

Dünya ve Türk Şiirinde geçmişten günümüze kendine yer etmiş farklı tarzlardaki şiir tekniği ve formunu bir potada harmanlamaya çalışan Onat “İhtiyarın Vefatı” kitabındaki çoğu şiirinde, anlatımsal ögelerin ve hayatın lirizminin ön planda olduğu bir tarz benimsemiş. Ancak kimi ürünlerinde ise deneyselliğin uç örneklerini de ortaya koymaktan çekinmemiş.

Unutulmaz şair Fazıl Hüsnü Dağlarca’nın anıtsal eseri “Çocuk ve Allah”a karşı nazire olarak ortaya konulmuş minimal bir antitez olarak da okunabilecek “İhtiyarın Vefatı”nda doğum ve ölüm arasındaki hayat sarkacında yaşlanmaya başlayan içselleştirilmiş duyguların bir yansımasının inşa edilmeye çalışıldığı söylenebilir.

Günümüz şiirinin geldiği noktayı gözeterek, ama onun bütünüyle kapsama alanına girmekten özellikle kaçınarak yazılmış “İhtiyarın Vefatı” şairin sonraki yazması muhtemel kitaplarının daha şimdiden merak edilmesine yol açıyor.

Murat Başat
    Aralık 2011

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder