Polat Onat’ın
Kurtalan Ekspresi’nde
Tuhaf Bir Yolculuk’u
Tuhaf Bir Yolculuk’u
Âdetimdir:
Elime aldığım kitabın önce ön sonra arka kapağını incelerim. Daha sonra da
kitabın ikinci ve dördüncü sayfasındaki bilgileri gözden geçiririm. Kim yazmış,
yazarın başka kitapları var mı, nerede basılmış, kapağını kim tasarlamış
bunları incelerim.
Kitap 80 sayfa. Kapakta “Otobiyografik Roman” yazıyor. Kısalığına bakarak uzun bir hikâye mi diye kararsız kaldık ama sonunda roman olduğunda karar kıldık.
Yazarı kitaplarından tanıyoruz. Çocuk kitapları, deneme türü kitaplarını ve bundan önceki romanlarını okuduk. Şiirlerinden bazılarını da okuduk. Yazar olarak nasıl biri ile karşı karşıya olduğumuzu biliyoruz. Polat Onat’ın ilk göz ağrısı her ne kadar biz anlayamasak da şiirdir. Şiirleri edebi dergilerde yer almış, yarışmalarda ödüller kazanmış bir şairdir. Şairlerden de sözcükleri iyi kullanmaları beklenebilir. Bu yüzden kitabı ağır ağır sindire sindire okuduk. Bazı cümlelerin altını çizdik.
Yazar insanların şiir serüvenini şu cümlelerle anlatıyor: “Sonra hayatın zoraki sürüklemeleri neticesinde şiirin beyhude lanetinden kaçış, rutinin sakin sıradanlığına sığınış. Şiir insanı yorar, acımasız bir cendereye sokar heveslilerini. Yıllar sonra ise ‘Ben de yazmıştım bir zamanlar…’ muhabbetleri ile sona erer bu serüven.” Böyle cümleler kurabilen biri roman veya öykü yerine niye müşterisi az olan şiirde ısrar eder?
Yaz
romanını herkes okusun. Ama… Ama lütfen yazdıkları “İntihar Etmiş Bir
Taşra Berberinin Şiir Kitabı ve Önsözü” gibi olmasın.
Yazarın görmeye gittiği ve görüştüğü Fazıl Hüsnü Dağlarca da benimle aynı görüşteymiş. Usta şair onun bir öykü denemesini dinledikten sonra ona “Bak bunu beğendim işte,” diyor ve “Senin yeteneğin düz yazı üzerine… Deneme ve eleştiri dalında edebiyatımıza kazandırabileceğin şeyler olabilir. Zaten memlekette şairden bol bir şey yok. Edebiyat çevrelerinin eleştirmene ihtiyacı had safhada… Düz yazıya yoğunlaş sen.” diye nesri tavsiye ediyor.
Şiir konusunda kendimi yetersiz bulduğum için fikir beyan etmekten kaçınırım. Ama büyük şair de söylediyse yazar bu öneriyi ciddiye almalıdır.
Şairliği boşa mı gitsin?
El cevap: Şiir yeteneğinin romancılığına faydası olur, zararı olmaz.
Yazar
daha pek genç. Yaşına göre kendini çok geliştirmiş. Son bir yılda peşi peşine
birçok kitabı yayınlandı. Bu kitabı da Şubat 2018 baskılı. Gerçekten de dumanı
üzerinde bir eser. Bir kitabı ilk defa basıldıktan bu kadar kısa sürede
okuyorum. Ömrümüz olursa ondan çok daha güzel romanlar okuyacağız.
Gelecekte
Türkiye, Polat Onat adını daha sık ve daha çok duyacak.
Ahmet Küçükbaş / Sinop
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder