ALİ YÜKSEL'İN "BİRKAÇ ŞİİR KİTABI" ADLI YAZISI:
kitapdelisi.blogspot.com (5 Ağustos 2009)
İnsan zaman zaman kendini şiirin dalgalarına bırakmalı. Kıyıya ulaşmak kaygısı gütmeden salıvermeli kendini. Bu yolculuk durup kendinizi toparlamanıza, yıpranan duygularınızı yenilemenize yardımcı olacaktır. Şiir(cik)ler karalamayı ve iyi şiirler okumayı seven biri olarak bunu zaman zaman yapmaya çalışıyorum. Bir de zihnimin köşelerine aldığım notlar oluyor. İş güç arasında bir köşede beni uyaran birkaç mısra görünce o şiir parçalarını zihnime kodluyorum. Bir kitapçıya yolum düşünce farkında olmadan o isimleri, kitapları arıyorum. Alamadan yahut bulamadan eve dönersem o kitapçı seyahati beni pek mutlu ve huzurlu kılmıyor. Biraz daha devam edersem yazının mecrası kayacak, o yüzden kitabın ortasından konuşmaya başlayayım. Birkaç şiir kitabı topladım bu ve buna benzer yöntemlerle. Onların adını vermek istiyorum:
İlki Mehmet Aycı'nın yeni şiir kitabı, 'Derin'. Aşk teması etrafında dolaşan kitap Ebabil Yayınları arasından çıktı. Mehmet Aycı takip edilesi bir şair. Ben pek çoğunun yapmaya çalıştığı gibi kitabın isminden “Derin espriler” yapmayacağım. Aycı her zaman okunmayı hak ediyor.
Diğeri bir çeviri. Ben evvelden beri çeviri şiiri pek okuyamam. Bazen elime alsam da bir iç ses devamlı bu dizelerin sahici olmadığını salıklar durur. Ancak isim Rainer Maria Rilke olunca kendimi zorluyorum. Alman şairin 1904'te yazdığı 'Dua Saatleri Kitabı' Yüksel Özoğuz tarafından Türkçeye çevrildi. Kitabı kendi iç bütünlüğünde okumak isteyenler için YKY'den çıkan kitap güzel bir çalışma.
Sırada şiiri sevmeme neden olan isimlerin başında gelen şair Nurullah Genç'in yeni kitabı var: 'Ateş Semazenleri'. Bir kısım sanat ehli üvey evlat muamelesi yapsa da ben Nurullah Genç'i hep okudum ve okuyacağım. Bütün kitaplarını aldığım ve de şairine imzalattığım tek isim Genç. Ateş Semazenleri Timaş'tan çıktı.
Son kitabın ismi 'Son'. Bir dönem dergilerde gördüğümüz, sonra ortalıktan kaybolan şair Polat Onat bir şiir kitabıyla çıkageldi. Şairin üzerinde titizlikle çalıştığını söylediği şiirleri Mühür Kitaplığından çıktı.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------
GÖKHAN ARSLAN'IN "UNUTULMUŞ ŞAİRLER KİTAPLIĞI" ADLI YAZISINDAN:
Sincan İstasyonu Dergisi, Sayı:28, Aralık 2009
www.lavaraci.com
(…)
Zaman zaman düşünürüm, mesleklerle ilgili antolojiler niye hazırlanmıyor, diye…
Sinemacı Şairler Antolojisi, Doktor Şairler Antolojisi, Tiyatrocu Şairler Antolojisi, Mühendis Şairler Antolojisi ve Veteriner Şairler Antolojisi…
Halim Şafak’tan Bedrettin Aykın’a, Seyfettin Başçıllar’dan Polat Onat’a, hatta veterinerlik okuyup da mesleğini yap(a)mayan Tanpınar’dan Yahya Kemal ve Muzaffer İlhan Erdost’a kadar sayısız veteriner şair yetişmiş bu topraklarda. Kim bilir belki biri eğilir bir gün böyle bir çalışmaya.
(…)
--------------------------------------------------------------------------------------------------------
RAMİS DARA'NIN "JÜRİ SIRT KAŞIMACILIĞI – RUH OKŞAMACILIĞINA SON" ADLI YAZISINDAN:
Akatalpa Dergisi, Sayı: 125, Mayıs 2010, Sayfa: 22
(…)
Gerçek anlamda ve hâlâ dergi olduğumuz için, Gültekin Emre’yle benim yerdiğim İsmet Özel’i Cihan Oğuz över, benim övdüğüm İsmail Uyaroğlu kitabını Gültekin Emre eleştirir, yine benim övdüğüm Polat Onat’ı Utku Özmakas eleştirir, eleştirmiştir.
Bunların bazıları eş zamanlı olarak başka kardeş dergilerde ortaya çıkmış olsa da, işin özü, Akatalpa’nın olduğu kadar yazarlarının da tek tip bakıştan kaçındığının tipik örnekleri sayılmalıdır.
(…)
-------------------------------------------------------------------------------------------------
CANER METE'NİN "EĞİTİMCİ-ŞAİR POLAT ONAT ŞİİR SEVERLERİN İLGİSİNİ ÇEKİYOR" ADLI HABERİ:
www.medya72.com (6 Şubat 2010)
Batman Sakarya İlköğretim okulunda görev yapan eğitimci ve şair Polat Onat’ın şiirleri gün geçtikçe daha çok beğeniliyor.
Şiir kalitesinin her geçen gün düştüğünden yakınıldı. Ama dergiler her zaman genç şairlerin kendilerini var ettiği, iyi şairin ve şiirin de yer bulduğu, yeni şiirin kalbi olmaya devam etti. Hal böyle olunca şiir yıllıklarının da ilk başvuru kaynağı hep güncel dergiler oldu.
Bu ay Kitap-lık dergisi, her yıl olduğu gibi okurlarına ‘2009 YKY Şiir Yıllığı’ armağan ediyor. 2005 yılından bu yana Bâki Asiltürk'ün hazırladığı yıllık, bir şekilde tartışmaların, eleştirilerin odağında yer almayı başarıyor. Geçtiğimiz yıl Asiltürk, yıllık şiirlerinin daha çok dergilerden seçildiği, kitapların yeterince değerlendirilmediği, tek tip şiire yer verildiği konusunda eleştiriler almıştı. Bu eleştirilere 2009 YKY Şiir Yıllığı'nın önsözünde cevap veren Asiltürk, bu seçiminin sebebi olarak dergilerdeki şiirlerin 'yeni'liğini ve kitaplara ulaşmanın zorluğunu gösteriyor.
Yıllıkta, Batman’da görev yapan şair Polat Onat’ın ‘Son’ adlı şiir kitabından iki şiir yayımlanmış (Sayfa 173). Polat Onat’ın dergilere şiir yollamamasına rağmen, şiir kitabından iki şiirinin yıllıkta yer alması, Onat’ın şiir severler tarafından takdir edildiği anlamını doğuruyor.
‘Son’ Mühür Yayınevi’nden çıkmıştı. Yıllıkta, 'Eriyiş' ve 'Şiir' adlı şiirleri yayımlanan Polat Onat’ı tebrik eder, kendilerine başarılar dileriz.
Not: Kitap-lık dergisiyle armağan edilmesi gereken Şiir Yıllığı'nı, jelatinli kabından çıkartıp sadece dergiyi gazete bayilerine bırakan dağıtım şirketini de kınıyorum. Bayiler gerekeni yapmalı. Bu saygısızlığı tüm okurlara yapılmış olarak kabul ediyoruz. Başka yerden temin ettiğim jelatinli dergi ile bir bayideki yıllıksız derginin birlikte fotoğrafını çekip yetkililere de bildirdik.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------
ZAFER YALÇINPINAR'IN SON'DAN YAPTIĞI ALINTI:
zaferyal.kuzeyyildizi.com (9 Aralık 2009)
BEKLEYİŞ
köprülere gidecektik gökyüzünden gözlerinle
sıkıca tutmuştun bileklerimi gel de unut
kurtalan istasyonundaki paslı raylara
demir atıyor ölümün köhne feribotu
(…)
(Polat Onat, Son, Sayfa:58)
--------------------------------------------------------------------------------------------------------
BARIŞ ARSLAN'IN "POLAT ONAT’IN 'SON' ADLI ŞİİR KİTABI ÇIKTI" HABERİ:
Batman Çağdaş Gazetesi, 9 Temmuz 2009
www.batmancagdas.com
Batman’da öğretmenlik yapan genç şair Polat Onat’ın ilk şiir kitabı çıktı.
2000 yılından itibaren şiir yazmaya başlayan şair, birçok dergide de yer aldı.
2002 yılında Rıfat Ilgaz Şiir Yarışmasında mansiyon ödülüne de layık görülen Polat Onat'ın, ilk şiir kitabı Mühür Kitaplığı tarafından yayımladı.
“Son” adlı şiir kitabı geçtiğimiz günlerde seçkin kitapçılarda satışa sunuldu.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder