17 Kasım 2012 Cumartesi

Eski Bursa Fotoğrafları ve Videosu

   Eski fotoğrafları seviyorum. Geçmişi hayal etmenin, yaşanıp tükenmiş hayatları düşünmenin en etkili yollarından biri de nostaljik fotoğraflara bakmaktır. 

   Ama derin bir bakışla, ayrıntıları inceleyerek gözlemlemek, sanki o dönemde yaşamışcasına tahayyül etmek, silinip gitmiş eski bir anıyı hatırlarcasına, dahası felsefi bir kitap okurcasına zihni zorlayarak bakmak. 

   Ve görmek o derin gerçeği. En gizli gerçeği apaçık görmek. Ben söylemeyeyim nasıl olsa tahmin edersiniz. Size küçük bir ipucu: Baş harfi Ö.  













11 Kasım 2012 Pazar

En Sevdiğim 10 Türk Filmi








Bir filmin artık bittiğini tahmin ettiğiniz zamanda, daha filmin en iyi sahnesi gelmemişse, o film çok iyidir. (Polat ONAT)

3 Kasım 2012 Cumartesi

Batman Sanat Tiyatrosu'ndan Etkileyici Bir Oyun: Maskeliler


   Dün okul çıkışı, yorgun argın eve gittim. Yemekten sonra, televizyon karşısında uyuklayarak istirahat etmeye niyetliydim ki, mail adresime gelmiş olan, Batman Sanat Tiyatrosu'nun yeni oyunu olan "Maskeliler"in tanıtım mesajına rastladım. İlgimi çekti ve gitmeye karar verdim. Aynı grubun, birkaç ay önce gördüğüm "Deliriyoruz" adlı komedi oyunu pek hoşuma gitmemişti. Ancak bunda en büyük etken, benim komedi türünü pek sevmeyişim olabilir.

   "Maskeliler" oyunu ise daha başlangıcında insanı içine alan bir atmosferde açılıyor zaten. Dekorlar, ışık, müzik gibi teknik detaylar oldukça başarılı. Psikolojik derinliğini yavaş yavaş ortaya koyan Ilan Hatsor'un yazdığı senaryo, merak ögesini sonuna dek diri tutmaya vesile olacak bir kurguyla kotarılmış. Oyunculuklarda ise gerek Caner Turan'ın, gerek Salih Demir'in performansı hoştu doğrusu. Yer yer abartıya kaçan jest ve mimikler göze çarpsa bile, bu olumsuzluk, seyir zevkini zedeleyici, dolayısıyla da rahatsızlık verici bir boyutta değildi.

   Yönetmen ve aynı zamanda başrol oyuncusu Ahmet Seven'e ayrı bir paragraf açmakta fayda var. Oldukça etkili bir oyunculuk ortaya koyduğu şüphe götürmez. Oyunda canlandırdığı karakterin çelişkilerini, psikolojik gelgitlerini incelikle ortaya koymuş. Ancak bence Ahmet Seven'in en güçlü özelliği sesini kullanmaktaki, yönlendirmekteki şaşırtıcı başarısı. Aktör, iletmek istediği duygu nüanslarını, sesinin perdeleriyle oynamak vasıtayla daha net belirginleştiriyor kanısındayım.

   Filistin'de yaşanan insanlık dramına, toplumsal ve siyasal bakımdan çok, daha dar açıdan, psikolojik ve sosyolojik yönden yaklaşan bu ilginç oyun tiyatro meraklılarını memnun edecek kalitedeydi fikrini taşıyorum. 

  Ancak seyirci sayısı bence azdı. Böylesine emek mahsulü, kalburüstü bir çalışmanın, daha çok izleyiciye ulaşmasını arzu ederdim doğrusu. Bundan sonraki gösterimlerde umarım bu dileğim gerçekleşir. Herkese tavsiye ederim.